Kategorier
Lydskrift

Grønnum går til angreb på moderne IPA

Så er det popcorn-tid for lydskriftnørder. Nina Grønnum er gået til angreb på Ny dansk fonetik. Skal vi skrive [ˈlyð̠̞ˠˌsɡ̊ʁ̞a̝fd̥] eller /ˈlyɤskʁæft/? Hvad er korrekt IPA, og hvilken lydskrift er mest intuitiv og adækvat?

I seneste nr. af Dansk Sprognævns videnskabelige tidsskrift NyS har Nina Grønnum anmeldt min fonetikbog, Ny dansk fonetik, og lad mig sige det rent ud: Grønnum er ikke begejstret.

Grønnums anmeldelse er ikke så meget en boganmeldelse, men en anmeldelse af lydskriften i NDF. Grønnum ser egentlig mange positive sider ved bogen, men konkluderer den kontraintuitive og inadækvate lydskrift er til skade for bogen.

Det er sådan set fair nok at lydskriften fylder så meget i anmeldelsen, for lydskriften er netop et centralt element i NDF og en væsentlig grund til at jeg overhovedet har skrevet bogen. Derfor er det også ærgerligt at Grønnum ikke bryder sig om den.

Mine modsvar

Lydskriften i NDF er baseret på min forskning i dansk lydskrifttradition, IPA-principper og international lydskriftpraksis. For to somre siden skrev jeg en del om det her på siden i temaet Utilpasset IPA.

Min forskning er under udgivelse i et fagfællebedømt tidskrift. Den artikel tilbageviser mange af Grønnums argumenter (skriv til mig hvis du vil have et udkast af artiklen).

Grønnums argumenter er velkendte og rækker langt tilbage til før NDF og IPA-principperne fra 1999. Der var sådan set ikke noget i argumenterne der kom bag på mig. Derfor er alle argumenterne sådan set allerede tilbagevist i min artikel, og argumenterne har således ingen konsekvens for hvad jeg mener er rigtig IPA.

I min replik, som formentlig kommer i næste nummer af NyS, kommer der et meget grundigt svar på Grønnums anmeldelse. Patrons kan læse og kommentere udkastet til denne replik her.

Jeg har kommenteret en mængde detaljer i Grønnums anmeldelse her. Man er velkommen til at kommentere i dokumentet. Her går jeg ikke i detaljer med belæg osv. men henviser til replikken og min forskning.

Hvis du er til den mere fladpandede form for argumentation, kommer der selvfølgelig nogle memes ovre på facebook og instagram hen over sommeren (og så håber vi på at diskussionen snart kan lukkes så jeg kan lave memes om andet end ny og gammel lydskrift).

Vil du blande dig i diskussionen? Jeg er altid med på saglige argumenter der forholder sig til officielle IPA-principper. Kom over på discord. Der har været masser af aktivitet i den senere tid, men der er lidt sommerferiestille lige nu.