Ny dansk fonetik

Ny dansk fonetik (NDF) står for en ny tilgang til både dansk fonetik generelt såvel som fonetikundervisningen på de danske videregående uddannelser.

Fokus i NDF er at gøre dansk fonetik og fonetikundervisning så let tilgængelig og praktisk anvendelig som muligt, først og fremmest ved at benytte internationale standarder og tilbyde de bedste digitale værktøjer og undervisningsmaterialer.

NDF gør op med en del upædagogiske danske fagtraditioner, som spænder ben for forståelsen af fonetik og lydskrift, tværsproglig gennemskuelighed og praktisk anvendelighed, fx i forbindelse sprogteknologi og fremmedsprogsundervisning. Det gamle dania-inficerede “tilpassede IPA” er udskiftet med ren IPA, og bedagede og uigennemskuelige fagtermer er udskiftet med moderne, international og transparent terminologi.

Ny dansk fonetik er også titlen på min lærebog i dansk fonetik og lydskrift. Du behøver ikke at købe bogen for at bruge resurserne her på siden, men der er naturligvis bedst synergi ved at støtte sig til bogen. Køb bogen her.

Digitale resurser

En del af NDF er at udvikle digitale resurser, værktøjer der der gør det nemmere at forstå og arbejde med fonetik og lydskrift. Her er nogle gode værktøjer at begynde med:

Flere resurser er på vej. Hold dig opdateret på Discord, Patreon eller Facebook, eller kig forbi igen en anden gang.

Til brugere af Udtalt og Rødgrød med fløde

Hvis du bruger den traditionelle “tilpasset IPA”-lydskrift (hvor man skriver [sgʁɑpd] i stedet for IPA /skʁapt/) er du lidt dårligere stillet mht. digitale værktøjer. Jeg fraråder den lydskrift, og derfor nedprioriterer jeg udviklingen af værktøjer til den standard, og nogle værktøjer ligger bag en betalingsmur. Jeg vil naturligvis anbefale at du udskifter din fonetikbog med NDF, men hvis du er tvunget til at bruge den ældre lydskriftstandard, skal du ikke snydes helt for værktøjer:

Supplerende materiale til lærebogen NDF

Her finder du lyd, videoer, illustrationer, øvelser, supplerende beskrivelser, relevante links og kommentarer til NDF, kapitel for kapitel.

  • På vej: Udtalen før og nu
  • På vej: Fonologisk analyse
  • På vej: Transskription i praksis

Skift til NDF

Har du arbejdet med dansk fonetik før? NDF løser mange klassiske lydskriftproblemer og tilbyder resurser der gør det lettere for studerende og forskere at arbejde med lydskrift og gøre sig forståelig ud over landets grænser.

Læs om hvad der er nyt i Ny dansk fonetik i min introduktion til NDF for erfarne fonetikere

Fonetik har udviklet sig fra at være et meget specialiseret fag, til noget der anvendes langt bredere, bl.a. inden for sprogpædagogik, sprogteknologi, sanguddannelser, og meget mere. Moderne fonetikforløb er ofte korte og komprimerede, og derfor er det vigtigt at udnytte tiden så godt som muligt. Til praktisk anvendt fonetik er det ofte spild af tid at skulle forklare hvorfor vi traditionelt bruger vores helt egen tilgang til fonetik og lydskrift i dansk.

NDF er designet til at være så let tilgængelig som muligt. Lydskriften forholder sig strikst til IPA’s principper, hvilket både er nemmere at arbejde med, og det gør det nemmere at se sammenhængen mellem dansk fonetik og fonologi og beskrivelserne af andre sprog.

En del uddannelser kræver faktisk eksplicit at man lærer IPA jf. de officielle studieordninger. Her skal man være opmærksom på at traditionelle lærebøger som Udtalt og Rødgrød med fløde hverken overholder eller refererer til de officielle principper i Handbook of the IPA. Det gør NDF.

Støt NDF

De fleste af mine resurser er gratis at benytte. Hvis du har glæde af dem og har lyst til at støtte udviklingen af flere værktøjer, kan du tilkendegive det ved at blive medlem på NDF’s Patreon. Som medlem får du også adgang til ekstra funktioner og eksklusive opdateringer.