Kategorier
Sprogsyn

Dansk er det nemmeste sprog i verden

…ifølge amerikanske diplomater.

I forbindelse med diskussion om hvorvidt dansk er et særligt svært sprog, blev jeg opmærksom på den amerikanske statslige organisation Foreign Service Institute’s hjemmeside.

FSI har 70 års erfaring med at træne diplomater i alverdens sprog, og på deres hjemmeside oplyser de hvor lang tid det typisk tager amerikanere at opnå “Professional Working Proficiency” på sproget, dvs. en score på 3 (af maks. 5) på Interagency Language Roundtable scale, både mht. at læse og tale sproget.

De nemmeste sprog, målt i hvor lang tid det tager at lære, er:

Dansk, hollandsk, italiensk, norsk, portugisisk, rumænsk, spansk og svensk.

Disse sprog tager alle ca. 24 ugers træning. Fransk halter lidt efter med 30 uger, og herefter kommer tysk sammen med haitiansk, indonesisk, malayisk og swahili, som tager ca. 36 uger.

Derefter følger en lang liste med sprog som tager ca. 44 uger, herunder bulgarsk, finsk, græsk, russisk, serbokroatisk. De sværeste sprog på listen er arabisk, kinesisk, koreansk og japansk som tager ca. 88 uger.

Kort over sproglig sværhedsgrad, lavet af redditor Fummy

Hvad kan man bruge de data til?

Hvor svært det er at lære et fremmedsprog, afhænger naturligvis af ens sproglige udgangspunkt. Det er relativt. Det er meningsløst at tale om nemmeste og sværeste sprog i absolut forstand. For englændere (og danskere?) lader det til at sprog med mange kasus volder flere problemer end fx sprog med mange vokaler, men kasus er naturligvis ikke et problem for dem der er vokset op med det.

FLS’ data er baseret på hvor svært det er at lære for amerikanske diplomater. Og dansk har tilsyneladende tilstrækkeligt meget til fælles med engelsk til at det er et af de nemmeste sprog at lære for engelsktalende.

Som jeg skrev i mit tidligere indlæg, elsker danskere at fremstille deres sprog som særlig svært. Vi hæfter os ved detaljer og udsagn fra udlændinge om hvor svært det er, ikke så meget i udsagn om hvad der er nemt.

Det mest interessante er at disse data er derfor at de ikke giver os grund til at tro at dansk er sværere end fx hollandsk, italiensk, norsk, portugisisk, rumænsk, spansk og svensk uanset hvilket udgangspunkt man har. Det kan man selvfølgelig ikke vide 100 %, men vi har ikke anledning til at tro det.

Hvis man har en hypotese om at dansk er særlig svært i en eller anden forstand, burde man som minimum forvente at dansk tog længere tid at lære end beslægtede sprog som norsk, svensk og tysk, men det kan altså ikke bekræftes af disse data. Tværtimod lader dansk til at være nemmere end tysk, på trods af lidt flere vokaler, mindre indlysende ortografi og ringere eksponeringsmuligheder.