Kategorier
Sprogsyn

Alle synes deres eget sprog er sværest

I de sidste to indlæg (her og her) har jeg diskuteret nogle data om hvilke sprog amerikanere har nemmest ved at lære. Det er begrænset hvor meget generelt man kan sige på baggrund af disse data, men den vigtigste pointe er at disse data modsiger nogle af de fordomme vi har om hvor svært dansk er for andre at lære. Hypoteser om dansk og andre vokalrige sprog som særligt udfordrende bliver i hvert fald ikke bekræftet.

Jeg fandt opslaget via facebook-siden The Language Nerds, og i kommentarer til opslaget var der bl.a. to udsagn om at dansk er meget sværere end indikeret af disse data. Det spøjse er at begge disse udsagn kom fra danskere selv.

Det bekræfter mig lidt i min fornemmelse af at ideen om dansk som et særlig svært sprog primært er noget danskere selv har fundet på. Danskeres sproglige selvforståelse er ofte at dansk er svært, grimt og mumlet, og danskere som dårlige til både at tale og forstå deres eget sprog.

Men hvordan er det lige på andre sprog? Jeg satte mig for at undersøge de 250 kommentarer der kom til facebook-opslaget for at få en indikation af hvad folk generelt synes er nemme og svære sprog, og resultatet er spøjst. Og generelt var der mange der havde lyst til at påpege at et bestemt sprog var svært, men ikke meget konsensus om hvilke sprog de skal betragtes som svære:

Good luck with Polish I don’t believe those statistics at all

This is BS I’ve been learning Spanish for three years and I’m still at hola como estas

Arabic is easier than Urdu. I don’t trust this data.

Brah I’ll give you one million dollars if you learn Bulgarian in 44 weeks

Jeg fandt i alt 34 kommentarer der specifikt handlede om at bestemt sprog er nemmere eller sværere end hvad de omtalte data indikerede. Ud af disse 34 kommentarer var der 33 der talte et sprog op i sværhedsgrad, fx Yeah right, good luck trying to learn Greek in 44 weeks, og 10 talte et sprog ned i sværhedsgrad, fx German is really easy, even small children here are able to speak it, og altså 9 der både talte sprog op eller ned i sværhedsgrad, fx Arabic and Thai I won’t touch. Russian is easy. Korean is ok. Chinese and Japanese are OK, as well.

Jeg satte mig så for at se hvor folk der kom med disse udsagn, selv kom fra (og dermed formentlig hvilke sprog de selv taler). Af de 33 der italesatte et sprog som relativt svært, kom 21 netop fra det land hvor sproget tales. Der var tale om om sprogene bulgarsk (x2), cantonesisk, dansk (x2), georgisk, græsk (x2), hollandsk, norsk, polsk, portugisisk (x3), rumænsk, slaviske sprog, tysk (x2), ungarsk, urdu og vietnamesisk.

Til sammenligning var der to tyskere og en georgier der italesatte deres eget sprog som relativt nemmere.

Den stærkeste tendes er altså at folk der reagerede på opslaget, ville understrege at deres eget sprog altså var ret svært at lære.

De sprog der blev talt op i sværhedsgrad (som fremmedsprog) var: arabisk (x3), finsk (x2), fransk, polsk, russisk, spansk (x2), thai, ungarsk, litauisk. De sprog der blev talt ned i sværhedsgrad (som fremmedsprog) var: arabisk, finsk, fransk, japansk (x2), russisk, serbisk, spansk, ungarsk.

Hvad kan man bruge det til?

Der er tale om et ret tilfældigt nedslag i et opslag på de sociale medier. Kommentarerne er næppe repræsentative, men viser alligevel noget der kunne ligne en tendens: Overalt i verden er der folk som synes at deres eget sprog er temmelig svært at lære, både for indfødte og udlændinge. Det er ikke bare her i landet at vi har den opfattelse. Generelt er folk også mere tilbøjelige til at fremhæve det svære end det nemme i sprog.

Generelt har folk også mest travlt med at tale om deres eget sprog.

Det er selvfølgelig naturligt nok at folk kun udtaler sig om deres eget sprog, fordi det er et sprog de faktisk behersker og kan udtale sig om. Omvendt er det pudsigt at folk oftest opfatter deres eget sprog som svært frem for nemt, for folk har jo trods alt typisk lært deres eget sprog uden større problemer.

Den fortolkning jeg lægger op til, er at dette ikke handler så meget om hardcore facts – om hvad der faktuelt er nemt og svært – men om følelser og selvforståelse. Vi kan godt lide at forstå vores eget sprog som noget specielt på en eller anden måde; om det så er det smukkeste, sværeste, mest oprindelige eller andet. Og pågældende opslag lægger op til at man skal reagere på hvad der er svært. Et opslag om hvad der opfattes som det smukkeste sprog, ville sikkert også kalde på reaktioner overalt i verden.

Det er ikke nødvendigvis negativt at opfatte sit eget sprog som svært. En ungarer skriver Speaking Hungarian properly is a superpower. Dermed har alle ungarer en superpower, og det er vel ikke en dårlig ting. Det er ikke positivt hvis et sprog er så svært at ingen kan finde ud af, men omvendt er det forståeligt hvis man ikke vil have det siddende på at sig at det er så nemt at det bliver barnemad.


Har du en kommentar? Følg diskussionen på facebook.

Citater

(Emojis ikke inkluderet)

Good luck with Norwegian. You learn it in one place, then travel 2-3 hours in any direction and have a new accent to decipher xD We also have two official written languages, not counting the Sami onesnordmand
Georgia has it’s own unique alphabet and the letters, which are hardly to pronounce for foreigners, the easy part is, it pronounces the way it’s writtengeorgier
Romanian in the easy category? Who did this? English speakers can’t even pronounce all the letters in our alphabet. This was fun, but seems quite unrealistic towards many languages.rumæner
I would like to meet this English native speaker who can learn any Slavic language in 44 weeks. I dare You, I double dare You motherftaler af slavisk sprog
Vietnamese is tonal is very hardvietnameser
German is only category 3?? Enough to use it confidently? not a chance… A1 or A2 German, maybe…tysker
Yeah right, good luck trying to learn Greek in 44 weeksgræker
I welcome you all to just try bulgarian…bulgarer
Good luck with Polish I don’t believe those statistics at allpolak
I will like to see someone learning Danish in 24 weeks…dansker
Speaking Hungarian properly is a superpowerungarer
Master Greek in 44 weeks? Lol i’ve been speaking Greek for the last 31 years and i still make mistakesgræker
The person who wrote this article, clearly hasn’t learned portuguese… it’s harder than spanish and french… it has a lot of irregular verbs etc. not even native speakers speak it wellportugiser
Danish as easy as Spanish? Get out of heredansker
Cantonese is harder than Japanese, Korean and Mandarin…kineser
Learn Dutch in weeks? in your dreams. Make it months and months.hollænder
Arabic is easier than Urdu. I don’t trust this data.pakistaner
Brah I’ll give you one million dollars if you learn Bulgarian in 44 weeksbulgarer
German 30 weeks? Ahahaha! 300 weeks if you are germantysker
good luck with the conjugation of portuguese verbsportugiser
24 weeks to learn Portuguese… yeah, sure!portugiser