Hvad rimer på gris?

Jeg sad for nylig og prøvede at få min datter på 4 år til finde rim til forskellige ord. Undervejs havde vi nogenlunde denne ordveksling:

– Hvad rimer på gris?
Fes (altså [feːˀs])
– Du mener fis.
– Naarj! Fes! Fis rimer da ikke på gris!

Hun var temmelig overbevist. Min kone, der overhørte samtalen, rettede mig også, og sagde at vokalen i gris da er tættere på [e] end [i]. Det var nyt for mig. I mit hoved er vokalen et [i], men min familie er åbenbart af en anden mening.

R-påvirkning

Det er ganske almindelig at et /r/ påvirker udtalen af en efterfølgende vokal så den bliver mere åben, fx øde vs. røde, rude der bliver til rode, ret der bliver til rat osv., men jeg har ikke stødt på at nogen har påstået at gris bliver til gres. DSDU kender heller ikke en udtale med [e].

Er det min kone og datter der er tossede, eller er der andre der kender til udtalen? Er det en nyere udvikling, eller er det dialektalt?

4 Replies to “Hvad rimer på gris?”

 1. Jeg tror bestemt ikke jeg udgør det gode eksempel her, men jeg er kommet frem til at jeg bruger en mellemting, for min gris kunne næsten rime med dem begge – dog uden at ramme helt. Til gengæld har jeg stød på så det basker i gris og fis, men ikke i fes. At jeg så bruger en diftong i alle tre ord er så en ganske anden ting.

  Men når det så er sagt, varierer min udtaler jo også efter hvilken sammenhæng jeg bruger ordene i.

 2. Alle eksempler er gode, Hans Henrik :)

  Nu når jeg har tænkt lidt mere over det, kan jeg ikke forestille mig andet end at vi alle går og sænker vokalen i større eller mindre grad. De fleste af os har bare stadig et ‘i’ inde i hovedet, så at sige.

  Gad vide hvor udbredte stavninger som ‘gres fre grene’ for ‘gris fri grine’ er i folkeskolens små klasser. Og om de vil blive mere udbredte med tiden.

 3. Jeg må sige, at jeg er overrasket over såvel at “fes” skulle indeholde en diftong som at vokalen i “gris” skulle være væsentligt mere åben end vokalen i “is” – men i den slags sager er det jo notorisk svært at bedømme sin egen naturlige udtale. Er diftongeringen universel eller begrænset til bestemte områder af landet?

 4. Der er nok en tendens til at skelnenen mellem diftong/monoftong er vaklende i visse ord hos visse mennesker. Jeg er dog usikker på hvilke mennesker/ord det drejer sig om.

  I hvert fald er der vist en tendens til sammenfald i ordpar som sø/søg, ve/veg, to/tog (vb.), og det er meget muligt at usikkerheden spreder sig til andre ord.

Lukket for kommentarer.