Indsæt dania-lydskrift i dine dokumenter

Jeg har forbarmet mig over dem der benytter dania-lydskrift og lavet ikke bare en, men to tegnvælgere, ligesom jeg for nogle måneder siden lavede en IPA-tegnvælger, altså et lille værktøj hvor man kan klikke på lydskriftsymbolerne frem for at skulle lede efter dem i teksbehandlingsprogrammets tegnoversigt.

Grunden til at jeg har lavet to forskellige tegnvælgere, er at der ikke er nogen optimal løsning hvis man skal skrive dania-lydskrift.

 • Unicode-baseret dania-tegnvælger. Fordelen ved at bruge unicode er at det kan genkendes universelt. Man kan fx sende sit dokument til andre, og de kan læse lydskriften uden problemer, og man kan benytte skriften på internetsider. Desværre er der to væsentlige dania-symboler som ikke understøttes af unicode, nemlig et spejlvendt j (IPA: [ɪ̯]) og et oblikt å (IPA: [ɔ]) (oblik er en særlig type kursiv). Jeg foreslår at man bruger IPA-symbolerne i stedet.
 • Dania-tegnvælger baseret på dania-fonten: Denne tegnvælger kræver at man har en særlig font ved navn dania installeret på sin pc. Fonten er symbol encoded, dvs. de viste symboler svarer ikke til de taster man trykker på. Det betyder at lydskriften kun kan læses på pc’er der har fonten installeret. Denne metode frarådes generelt, men det kan være nødvendigt ift. at vise en lang række specielle dania-tegn som ikke understøttes af unicode.

Disse og mange andre problemer kan helt undgås hvis man går over til at bruge IPA i stedet for dania når man skriver lydskrift.

Jeg tager gerne imod forslag til forbedringer af disse tegnvælgere.

7 Replies to “Indsæt dania-lydskrift i dine dokumenter”

 1. Jeg tror linket til din unicodebaserede dania-tegnvælger er forkert. Jeg bliver i hvertfald sendt til din IPA-tegnvælger.
  Jeg ved ikke noget om dania, men kan det her ikke bruges som det andet å?
  ɑ̊ (U+0251 U+030A)

 2. Linket er nu rettet. Tak for det.

  Jo det er også en mulighed. Problemet er at dania-folk gerne vil skrive i kursiv i en serif-font, og så kommer tegnene til at ligne hinanden. Hvis man er villig til at gå på kompromis og bruge sans-serif og/eller opretstående skrift, så kan din løsning bruges.

 3. Jeg vil meget gerne have installeret dania på min computer, men jeg kan ikke finde ud af det. Kan du hjælpe mig?

 4. Hej og TAK for både tegnvælger og alt andet du giver alle os andre. Et ønske: kan halen på ng-lyden her ŋ tang komme til at vende mod højre? Mange hilsner Randi

 5. S’gerne. Jeg har nu tilføjet ɳ i den unicode-baserede tegnvælger. I den dania-baserede findes ɳ under ‘varianter’.

  En strategisk note: Jeg ved godt at ɳ bruges af nogle dania-brugere, men jeg anbefaler ŋ da det er i overensstemmelse med IPA og desuden benyttes af nogle dania-brugere, fx i Den Store Danske Udtaleordbog.

 6. Dejligt med en side, hvor det at løse problemer er sat i fokus.
  Jeg forstår, at du har sendt Lise Bostrup en mail ang. installation af Dania-fonten.
  En sådan instruktion er jeg også meget interesseret i. Kan du hjælpe med det?
  Hilsen Birthe Larsen

Lukket for kommentarer.