Verdens sværeste sprog – ǃXóõ

Verdens sværeste sprog, i hvert fald at udtale, må være ǃxóõ – et sprog der tales af cirka 4200 mennesker i Botswana og Namibia.

Lyt til ǃxóõ mens du læser videre (her kan du se transskriptionen og oversættelsen).

ǃXóõ er et såkaldt khoisan-sprog, som tilhører sprogfamiliem tuu. Det eneste andet nulevende sprog i tuu-familien er nǀuu som har under ti talere, alle over 65 år gamle.

Konsonanter

ǃXóõ er det sprog i verden der har flest konsonanter, ikke mindst fordi de har en hel masse kliklyde (clicks). Hvor mange konsonanter de præcist har, er usikkert fordi det afhænger af hvordan man analyserer det, men 119 (et hundrede og nitten) konsonanter er ifølge denne artikel et godt bud.

Af disse 119 konsonanter er der 83 forskellige kliklyde. Kliklydene kan have fem forskellige artikulationssteder, labial, dental, lateral, alveolær og palatal, og desuden kan de være ustemte, stemte, nasalerede, aspirerede, affrikerede, uvulære, glottaliserede, ejektive osv., og forskellige kombinationer af det hele.

Således beskrives fx kliklyden [ᴺɢǂʀ] som et palatalt stemt prænasaleret uvulært klik efterfulgt af en uvulær vibrant. Tak for kaffe.

Ud over kliklydene har de lukkelyde med fire artikulationssteder og en affrikat [b d dz g q], og seks artikulationsmåder, nemlig stemt/ustemt som derudover kan være uaspireret, aspireret eller ejektiv. Og så er der desuden et lille udvalg af nasaler, frikativer og approximanter.

Der er da noget at holde rede på.

Vokaler

Man kunne så håbe på at vokalsystemet var lidt mere enkelt, men ak. Godt nok er der kun fem vokalkvaliteter [a e i o u], men de kan udtales luftfyldt, knirket, glottaliseret og faryngaliseret – og kombinationer af disse. Desuden kan de være nasalerede, og der skelnes mellem korte og lange vokaler. Nårh ja, så skelner de også mellem tre toner, normal, faldende eller lav. Og vokalerne kan diftongeres.

Fx er vokalen [ôʼhõ] et langt, glottaliseret, luftfyldt, nasaleret o med faldende tone.

Se flere detaljer på wiki – omend jeg ikke er sikker på at vores segmentale lydskrift er den bedste måde at beskrive udtalen af ǃxóõ på.

Til sammenligning

Det er ikke usædvanligt for khoisan-sprog at have i omegnen af 70-90 konsonanter, og et lige så kompleks vokalinventar som ǃxóõ.

Hvis man ikke medregner sprog med kliklyde, så er ubykh – et nu uddødt tyrkisk sprogdet sprog man kender til der har flest konsonanter, nemlig 84, heraf 27 frikativer, hvilket er mere end noget andet kendt sprog. Til gengæld har ubykh kun et par vokaler. Den sidste taler af ubykh døde i 1992.

De sprog der har færrest fonemer, er pirahã (Amazonas) og rotokas (Papua Ny Guinea), som begge har elleve fonemer, hhv. 8 og 6 konsonanter og 3 og 5 vokaler. I pirahã har kvinderne et fonem mindre idet /h/ = /s/.

I dansk har vi i almindelig distinkt udtale 20 konsonantlyde [pʰ tˢ kʰ b̥ d̥ g̊ f s ɕ ð h v m n ŋ l ʁ ɐ̯ j w] som dog kan reduceres til 15 konsonantfonemer /p t k b d g f s h v m n l r j/. Og vi har 11 vokalfonemer.

8 Replies to “Verdens sværeste sprog – ǃXóõ”

 1. Hm , godt spørgsmål. Hvis man taler ǃxóõ er man rigtig godt rustet til at udtale de fleste sprog.

  Hvis man skal pege på nogle svagheder så har de ikke mange vokalkvaliteter, så her er fx dansk og fransk en udfordring.

  Desuden har ǃxóõ en relativt simpel stavelsesstruktur, så de vil sikker have svært ved sprog der tillader store konsonantgrupper. Her vil jeg pege på Montana Salish som har ord som [sχʷtʼɬéˀj] ‘bjergged’ eller [t͡ʃt͡ʃt͡sʼéʔt͡ɬʃtʃən] ‘mide’ eller [t͡ʃɬkʷkʷtʰəʔnéʔʍs] som betyder ‘tyk lille mave’. Se: http://en.wikipedia.org/wiki/Montana_Salish

 2. Så hvis man ønsker at ens børn skal være godt rustet til at udale alle verdens sprog skal man simpelthen bare sørge for at de er opfostret med disse tre sprog fra de er helt små! Elementært, min kære Watson!

 3. Arh, jeg tør ikke love at de ikke vil støde på udfordringer alligevel, men det kunne da være friskt hvis nogen ville gøre forsøget.

 4. Det var da helt fantastisk. Kan man jo lytte på igen og igen og blive ligeså forbavset hver gang!

 5. Hur kan ett klickljud vara tonande (stemt)? Jag trodde att en av definitionerna på en sådant är att utandningsluften inte är iblandad.

 6. Clicks kan være stemte hvis de er nasalerede, altså hvis ganesejlet er sænket. Jeg tror ikke det er muligt at lave stemte ikke-nasale clicks; jeg kan i hvert fald ikke lave dem.

  Jeg kan godt se at min beskrivelse i indlægget upræcis. Den reelle kontrast, som faktisk findes i sproget, er altså stemt nasalt click vs. ustemt nasalt click.

Lukket for kommentarer.