ɶ ryger ud af IPA

[OBS! Der er tale om en aprilsnar]

The International Phonetic Association som varetager lydskriftsystemet IPA har meddelt at vokalen [ɶ] ryger ud af IPA-skemaet med næste opdatering i 2012.

Det er IPAs politik at skemaet kun skal indeholde lyde der rent faktisk forekommer i verdens sprog, og det eneste kendte sprog der overhovedet benytter vokalsymbolet, er dansk, men ifølge IPA er der ikke tilstrækkeligt belæg for at påstå at vokalen i grøn, drøm osv. skulle svare til kardinalvokal nr. 12.

Vokalen blev oprindelig indført for at opnå et symmetrisk skema, men det er ikke længere en prioritet hos IPA. Da man i forvejen ikke har nogen bagtungevariant af [æ] og heller ikke nogen urundet variant af [ʊ], mener man således at det kan forsvares at fjerne [ɶ].

Af samme årsag fjernes [ɘ], som heller ikke benyttes i nogen kendte sprog, fra skemaet.

Den danske repræsentant i IPA, Nina Grønnum, har gjort indsigelser mod beslutningen. Man overvejer nu at indføre stødsymbolet [ˀ] som officielt IPA-tegn for at kompensere danskerne.

Læs mere om nyheden her

8 Replies to “ɶ ryger ud af IPA”

 1. IPA er da også en jungel. Ikke bare er skjemaet usymmetrisk og utelater en del lyder, men symbolene gir minimalt med hint om hva de faktisk representerer.

  Man skulle jo tro at det var mulig å komme opp med noe mer i samme gate som Hangeul, som har en mer systematisk oppbygning, noenlunde systematisk korrelasjon mellom lyd og tegn, og som legger færre begrensninger på hvilke stavelser en kan nedtegne enn det det koreanske språket gjør i seg selv.

  Selvsagt ville et slik system bli radbrukket til det ugjenkjennelige dersom noen tok det i bruk, men det er en annen sak.

 2. Er jeg lige blevet rickrolled på en ny og ejendommelig måde?

  Men jeg synes nu at det lyder som et fjollet argument for at fjerne et symbol, som repræsenterer en lyd, der faktisk forekommer… Men ak…

 3. Der er naturligvis tale om en aprilsnar :) Der er dog et par sandheder i indlægget: [ɶ] er ret sjælden i verdens sprog, og der hvor der forekommer, fx i dansk, er det nok snarere [ɶ̝].

  Det er nok også sandt at der hvor lyden faktisk forekommer i dansk, nemlig mellem /r/ og nasal, fx i ‘grøn, drøm’, er den ved at blive erstattet af en bagtungevokal.

 4. Where did you read that they will introduce the new, updated alphabet in 2012? Any more information? Would it be acceptable to represent the Danish [ɶ̝] as [æ̹]?

  1. Hi Juan, this was an april’s fools joke. There wont be any changes in 2012 AFAIK.

   As to your question, no it wouldn’t be acceptable to merge [ɶ] and [æ] in Danish. [ɶ] is rounded and [æ] is unrounded. The two vowels are distinctive, e.g. in [ʁɶnə] rønne ‘shanty’ vs. [ʁænə] rinde ‘flow’.

 5. LOL! Thank you for the reply, that above actually isn’t a pure [æ], there is a more rounded diacritic below the symbol, but it’s barely visible.

  1. Oh I see, the font wasn’t rendered very well in my browser. Well, if [ɶ] were indeed to leave IPA, [æ̹] might be a way of transcribing it, perhaps in Danish [ɞ] would be suitable in order to use a glyph distinct from those allready in use.

Lukket for kommentarer.