laveste pris for generiske piller http://1apotekonline.com/

Lær noget nyt på den sjove måde:

Næsehulen og stemmelæberne McGurk-effekten Overtonesang Kardinalvokalerne Hvorfor får man lys stemme når man inhalerer helium? Strubesang

Slides fra SJUSK 2011

D. 23-24. nov. blev der afholdt SJUSK 2011 på CBS, et symposium om sjusk, reduktioner og udtalevariation i dansk talesprog. Jeg var naturligvis selv meget begejstret for arrangementet, og det var spændende at se at så mange forskelligartede forskningsområder der havde berøring med emnet.

Ganske mange præsentationer kredsede om emner som sammenhængen mellem udtalevariation og betydning og/eller grammatik. Et andet centralt omdrejningspunkt var de vanskeligheder som udtalevariation og det indistinkte danske lydsystem stiller i forhold til sprogtilegnelse og forståelse, om det så er børn, udlændinge eller computere der skal lære og forstå sproget.

Jeg havde selv en præsentation af en del af mit forskningsprojekt hvor jeg har kortlagt sammenhængen mellem 270.000 fonemer, altså den forventede distinkte udtale af sproglydene, og deres faktiske realisering i dansk talesprog. På den måde er det muligt at spore hvilke lyde der reduceres, og hvordan og hvornår. Jeg har gjort mine slides fra præsentationen tilgængelige her. Der kommer formentlig et uddybende indlæg på et tidspunkt her på bloggen.

Thomas Olander fortalte om Tusind års dansk sjusk, om de store lydforandringer i dansk som skete tilbage i 1000-tallet som har direkte forbindelse til de mest prominente udtalevariationer og reduktionsfænomener i moderne dansk. Han har lagt sine slides her.

(hvis andre har gjort slides tilgængelige, så giv gerne besked)

6 Comments

 1. Tak for Sjusk!
  Der kommer en fejlmeddelelse her, Error 403: Forbidden, når jeg forsøger at gå ind på linket ’slides fra præsentationen…’
  KH Skye

 2. Hej Skye og tak for klang. Der er tilsyneladende noget galt med min hjemmesideopsætning ift. visse browsere. Jeg har ikke fundet nogen løsning på problemet, men prøv evt. at skifte browser eller højreklik på linket og ‘gem’. Beklager at det ikke fungerer.

 3. Martin Persson siger:

  270.000 fonem? Det är lite fler än svenskans 27 (eller 26 om vi underkänner /ŋ/)! Om man föredrar att räkna med 17-18 vokalfonem ökar vi på med 8-9, men det är fortfarande en hisklig skillnad.

  1. Altså, fonemerne kan jo godt bruges flere gange.

 4. Konstansa Kristjánsdóttir siger:

  Spændende indlæg: både slides fra SJUSK og tab af stød og længde i sammensatte ord. Det er anbefalelsesværdig -for alle som arbejder med nordisk fonologi- at undersøge interessante punkt i dansk fonologi som stød, vokoider, længe vokaler og andre Verschleifungs-fenomen i en kontrastiv, sproghistorisk sammenhæng. Siden jeg arbejder med et projekt (som du ved), kunne du anbefale mig lignende kilde?

  1. @Konstansa: Der er ikke så forfærdelig meget forskning i reduktionsfænomener i moderne dansk. Men ud over det jeg skriver, bør du også se på Nicolai Pharaos forskning: http://inss.ku.dk/ansatte/?id=164799&f=3&vis=medarbejder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Følg med

rss e-mail FB Twitter