laveste pris for generiske piller http://1apotekonline.com/

Lær noget nyt på den sjove måde:

Næsehulen og stemmelæberne McGurk-effekten Overtonesang Kardinalvokalerne Hvorfor får man lys stemme når man inhalerer helium? Strubesang

Om ə / kontakt

Mig

Schwa.dk er en hjemmeside/blog om emner inden for fonetik og fonologi. Siden henvender sig både til almindeligt sproginteresserede læsere såvel som lingvistikstuderende og sprogforskere.

Jeg er cand.mag. i lingvistik fra Københavns Universitet og for tiden ph.d.-stipendiat på Copenhagen Business School hvor jeg forsker i variationer og reduktioner i dansk talesprog.

Du er velkommen til at kontakte mig på ruben@schwa.dk

Hvad er schwa?

Schwa er dels navnet på en centraliseret vokal [ə], svarende til det danske øh-agtige svagtryks-e i fx hoppe, dels den tilsvarende fonologiske vokal /ə/, dels bogstavet ə som findes i enkelte sprog.

Schwa /ə/ var desuden emnet for min specialeafhandling i lingvistik. I mit speciale gjorde jeg rede for hvordan schwa realiseres i dansk talesprog, navnlig dets tendens til assimilation som i [pʰiːi flyːʊ hunn̩] pige, flyve, hunde, og bortfald som i [pas ˈpʰɔːˀ kʰʌb̥ ˈkʰɑf] passe på, kop kaffe.

Ruben Schachtenhaufen

8 Comments

 1. Olm siger:

  Jeg gad skide godt læse dit speciale! Findes det on-line – eller kunne du have lyst til at maile det til mig..?

  mvh
  Olm
  / stud. ling., Århus

 2. Hej Olm. Der ligger en html-udgave af specialet online her: http://schwa.dk/filer/speciale/. Jeg har sendt dig en pdf-udgave også.

 3. Melissa siger:

  Halløj håber du stadig er der.
  Jeg vil høre om du kan hjælpe mig med at skrive ordet cibux fonetisk (hedder det mon det?)

 4. Anders siger:

  Hej Ruben,
  allerførst tak for din gode hjemmeside, som jeg i flere omgange har haft glæde af. Jeg har for nylig læst din artikel om “Schwa-assimilation og stavelsesgrænser” fra 2010, og hvis jeg har forstået princippet for stavelsesdeling korrekt (der deles som hovedregel foran kontoider, med mindre at delingen strider mod dansk fonotaks eller der er tale om postfinale stavelser), må det betyde at også stavelsesstrukturen har forandret sig i dansk som følge af de velkendte svækkelsesfænomer, altså at eksempelvis ordet krage tidligere skulle deles kra-ge [ɣə], men i dag krag-e [w-ə] da halvvokaler i modsætning til frikativer altid står i coda. Er det rigtigt forstået?

  1. Hej Anders. Tak for ros. Og ja, du har forstået det helt rigtigt. Mange svækkelsesfænomener i dansk kan effektivt beskrives som at konsonanter bevæger sig fra at stå først i den ubetonede stavelse til at stå sidst i den betonede stavelse. Den stærke stavelse tiltrækker så at sige konsonanterne, og den svage stavelse har svært ved at holde fast i dem.

 5. Jesper Fogh Jensen siger:

  Hej Ruben

  Spændende område du har valgt at beskæftige dig med! Kender du til nogle danske virksomheder, der kan hjælpe med at tilrette sætninger, så de lyder korrekt i en talesyntese?

  På forhånd tak!

 6. Ditte siger:

  Hej Ruben

  Tak for en spændende side!
  Jeg vil gerne downloade Dania til min computer, men kan ikke finde ud af, hvor man kan finde Dania til download. Kan du mon hjælpe?

 7. Eva Mosegaard Amdisen siger:

  Hej Ruben

  Jeg er ved at redigere en bog om lykke og vil gerne have ordet ‘lykke’ skrevet med lydskrift. Det er ø-lyden, der driller mig. Kan du hjælpe?

  Mvh Eva

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Følg med

rss e-mail FB Twitter